kalam pembuka bicara

Friday, June 7, 2013

Nota hatiku buat yang memahami.

Alhamdulillah,bersyukur ke hadrat ilahi dengan limpah rahmat dan kasihnya,dengan ini telah pun daku lalui 6 semester di bumi tarbiyah itu.Dengan berkat kesabaran serta sokongan dari keluarga,pensyarah dan sahabat,ia ibarat memberi daku kekuatan untuk meneruskan perjuangan dalam usaha menjadi seorang pelajar.Adakalanya saat kesukaran dan kepayahan itu semacam menghimpit daku dan pada waktu dan ketika itu seakan ingin ku akhiri dengan nokhtah.,Alhamdulillah,Allah menjawab doa ku di dalam aku memerlukanNya.

Dalam menempuh perjuangan sebagai seorang pelajar,walaupun bukanlah yang terhebat di sana,tapi peluang untuk daku memanfaatkan ilmu yang diberi adalah cukup bermakna buatku.Segala isi dan pengajaran yang ku dapati,memang tidak dapat diluar sana.Berkat kesabaran seorang murabbi dalam mendidikku agar menjadi insan yang berguna.Kini ku mengerti dan fahami apa itu mehnah perjuangan yang harus ku lalui sepertimana yang pernah dilalui oleh murabbiku. Kini dunia sebagai seorang pelajar telahpun berlalu,sekarang tibalah masanya untuk daku berhadapan dengan realiti sebenar kehidupan. "Kerja".itulah realiti yang harus aku tempuhi,samada ianya menjadi keutamaan ataupun sandaran,terpulang pada ku untuk menggalasnya. Dengan keadaan ku sebegini,jauh di sudut hati tersimpan cita-cita ingin menjadi sepertimana murabbi ku,iaitu menjadi seorang 'pendakwah'. Tidak kira dimananya perlu ku atur hidup ini, jalan dakwah itu semacam menarik minatku dengan lebih mendalam. Teringat kata-kata salah seorang murabbi ku semasa di dalam kelasnya,berkata ia pada muridnya " Kalau orang lain mendapat tawaran daripada Universiti-universiti yang hebat-hebat untuk mengajar,habis nanti siapa yang nak ajar antum semua kalau semua tertumpu pada tempat yang soal gajinya lebih lumayan,tapi ustazah pilih antum semua menjadi anak murid ustazah,ustazah nak anak murid ustazah didepan ini ganti ustazah suatu hari nanti" (Al Fadilah Ustazah Safiah ). AllahuAkbar,tak tertahan air mata tatkala lafaz ini keluar daripada mulutnya sendiri. Memang benar,masing-masing punyai hak untuk menentukan keselesaan masing-masing,tapi berapa ramai yang sanggup berkorban keselesaan demi menjalankan usaha dakwah ini. Peluang daku ketika dapat bersama-sama diantara pertemuan dua muka,pasti tak lekang dari mulutnya menasihati agar penting sifat SABAR di dalam diri manusia itu.

Di arus dunia yang penuh mencabar ini,di dalam usaha ku untuk menjadi seorang pendakwah bukanlah mudah,ianya perlu meletakkan pengorbanan dan usaha ditempat yang tinggi. Ilmu perlulah sentiasa dicari agar persiapan untuk kesana lengkap. Sebagai seorang yang ditakdir untuk memegang amanah, pelbagai bentuk cabaran dan dugaan yang telah aku lalui,teringat kata-kata salah seorang sahabat ku, "bilamana kita telah tekan butang 'pendakwah',bersedia untuk menerima ujian Allah,kerna ujian seorang daie ini memerlukan bentuk kesabaran yang tinggi. Soal hati juga tidak dapat lari daripada ku. Tidak dapat ku rahsiakan hati ini untuk meminati seseorang,tapi apakan daya, hanya mampu meminatinya dari jauh,mungkin diri ini serba kekurangan dan tidak layak baginya. Dengan keadaan ku yang baru habis belajar,tidak punyai pekerjaan lagi,mana mungkin dapat ku petik bunga ditaman andai persediaan untuknya masih punyai kekurangan. Benarlah kata murabbi ku,sifat sabar itu kunci segalanya, Diantara sebabnya aku meminatinya adalah kerana sifat dan akhlaknya yang baik. Tegas di dalam prinsipnya. Alhamdulillah,usaha daku untuk menghalalkannya bagi diriku kan ku cuba sebaiknya,bukan kerana nafsu dan ego,tapi ia hanyalah kerana Allah S.W.T. Andai ianya telahpun menjadi milik orang lain.Hanya mampu ku berdoa yang terbaik buatnya. Aku tidak dapat menzahirkan kata-kata ini secara terus terang. Dikhuatiri akan melukakan hatinya. Sifatku yang gugup bilamana berhadapan dengan perempuan,tidak dapat dibendung. Hanya ku biasa bercakap dengan keluarga ku sahaja, Malah dengan kakak saudara pun aku malu dan gugup untuk berhadapan. Buat masa ini hanya aku 'bertepuk sebelah tangan'. Dengan usia yang mencecah 25 tahun,tidak ia dianggap angan-angan,tapi tiba masanya untuk aku beredar dari dunia angan-angan ku dunia realiti, Sukar bagiku untuk mencari yang lain tidak seperti kebanyakkan orang lain yang ku lihat seperti pepatah melayu 'patah tumbuh hilang berganti',bagi ku ianya adalah kerana berkaitan denga paksi 'kepercayaan',dan mungkin itu membuatku teguh diatas pilihan ku. Tapi dia berhak menentu dengan siapa yang layak baginya.

InsyaAllah,sekarang adalah masa untuk daku mencari pekerjaan yang halal. Sesuai dengan minat ku dan keadaan ku. Dan selepas itu barulah mungkin disitu ada kekuatan untuk menjelaskan isi hatiku kepadanya. Biarlah berterus terang daripada diam tanpa bicara. Janji niatku adalah untuk menjaga hatiku daripada panahan nafsu. Jabir bin Abdillah r.a. menyatakan Rasulullah bersabda: “Barang siapa di antara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangislah syaitan. Dan ia(syaitan) mengeluh: aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku’.” (HR. Ibnu ‘Addi) . Sebagaimana telah kita ketahui bersama, bahawa syaitan adalah musuh nyata manusia. Para syaitan selalu berusaha menjerumuskan manusia ke lembah dosa. Dan salah satu perangkap syaitan paling ampuh adalah menggiring manusia untuk mendekati perbuatan zina. Itulah sebabnya jika ada manusia yang berkahwin pada usia muda, syaitan menangis, kerana pernikahan merupakan pelindungan paling kuat bagi manusia dari melakukan dosa besar, yakni zina. Sementara itu Buraidah r.a. berkata, Abu Bakar r.a. dan ‘Umar r.a. datang melamar Fatimah r.a. maka Rasulullah s.a.w. menjawab, “Sesungguhnya ia masih terlalu kecil.” Kemudian datanglah Ali r.a. melamarnya, maka Rasulullah s.a.w. mengahwinkan Fatimah dengannya. (HR. Nasa’i) Rasulullah s.a.w. mengahwinkan puterinya, Fatimah r.a. dengan Ali r.a. kerana usia keduanya hampir sepadan dan sebaya.
Mari kita renungi hadith Nabi :

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Kahwinilah wanita itu kerana empat perkara, kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikan dan kerana agamanya. Pilihlah wanita yang beragama, engkau akan selamat".

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Wanita yang paling banyak mendapat kurnia ialah wanita yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya dan baik budi pekertinya. Dan wanita yang jahat ialah wanita yang mahal mas kahwinnya, payah nikahnya dan yang buruk budi pekertinya.

"Diantara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kamu rasa kasih dan sayang. (Ar-Rum 21)

0 comments:

Post a Comment