kalam pembuka bicara

Thursday, August 25, 2011

~Duhai hati..tenteramlah~

Bilamana hati ini terasa sepi,jauh sudut hatiku tidak sekalipun melupaiNya,lumrah seorang manusia,adakala ia gembira,sedih,sunyi dan pelbagai lagi perspektif takrifan manusia..ku jua tidak terlepas darinya.,AllahuAkbar..Ku berdoa dan terus berdoa..tetapi terasa sesuatu yang menjadi penghijab antara KAU dan aku,Bantulah diri ini Ya Allah..
dalam diri ini mencari-cari ketenangan sambil berdoa,
lantas teringat sepotong ayat Al-quran yang mafhumnya :

Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang "Aku" maka (jawablah) bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo'a apabila berdo'a kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka itu beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran ( Al Baqarah: 186)

Ya Allah,mudahnya aku melupaiMu tatkala senang..Bilamana susah barulah merangkak kepada Mu meminta secebis simpati dalam keredhaanMu..

Ya Allah,pimpinlah hati ini menuju jalan yang KAU redhai,tunjukkan ku arah,dan janganlah biarkan diri ini berpaling daripada Mu,,Ya Rabb..Dalam kerendahan aku perlukan naungan Mu untuk membetulkan diri...tidak semudah disangka,tetapi segalanya MilikMu..kepada Mu jualah yang layak ku tagih simpati..

0 comments:

Post a Comment